Brood is helemaal niet zo moeilijk om te maken als het lijkt. Belangrijk is wel om de juiste hoeveelheden ingrediënten te gebruiken. het ei en de olie kunnen eventueel weggelaten worden. Zout en suiker zijn belangrijk. Suiker als voeding voor het gist en zout voor de smaak. En wat belangrijk is, is veel doen en uitproberen.
Het deeg uit dit recept is ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pizza en focaccia.
Ingrediënten:
Bloem 500 g
Water 200 ml
Gist 1 zakje (Bruggeman instant 11g/zakje)
Ei 1
Olijfolie flinke scheut
Suiker 2 el
Zout 1 el
Bereiding:
Meng de ingrediënten goed, en kneed ongeveer 10 à 15 minuten tot je een stevig soepel deeg hebt.
Dit moet nog wel even goed gekneed worden.
Laat dit ongeveer een uur op een vochtige warme plaats staan om te rijzen.
Kneed nogmaals een 10 à 15 minuten, en vorm het deeg in de gewenste vorm. In dit geval heb ik het deeg in twee delen gesplitst, om er twee broden te maken. Laat ongeveer een half uur rusten/rijzen op een vochtige warme plaats. Het deeg moet ongeveer twee keer het volume krijgen.
Bestrijk het deeg met een geklutst eitje om een mooie glanzende korst te krijgen. Sesamzaad of zonnebloempitten blijven ook goed plakken aan het laagje ei.
Zo gaan de broden dan de oven in.
30 min. bakken in een oven bij een temperatuur van ongeveer 180ºC.
En zo komen de broden er na 30 minuten uit. Even af laten koelen en eten maar.
Het op deze manier gebakken brood blijft een paar dagen goed.
Variatie:
Je kunt verschillende soorten bloem gebruiken, en zo variëren van wit brood tot volkoren. Op de foto’s zie je een bruin brood gemaakt met gebuild tarwemeel 85%.
Toevoegen van zonnebloempitten aan het deeg of kruiden zoals rozemarijn.
Het brood kan in elke gewenste vorm worden gemaakt. Heel lekker is een ciabatta met tomaat en olijven, of een kaas uienbrood.