Onmisbaar bij de saté, maar ook heel lekker bij de gado gado en de nasi. En ook bij de BBQ, is een goede pittige saté saus lekker.
Ingrediënten:
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
Sambal oelek
Bruine suiker
Ketjap manis
Klein beetje citroensap
Halve pot pindakaas, 3 á 4 ons
Bereiding:
Ui snipperen en knoflook in stukjes snijden. In een pannetje knoflook en ui fruiten in een beetje olie.
Bruine suiker, ketjap manis en citroensap toevoegen en even door laten koken.
Pindakaas toevoegen en goed roeren. Let goed op welke pindakaas je gebruik. Die duurdere van o.a. Calve is niet goed geschikt. Het moet een pindakaas zijn die alleen uit pinda’s bestaat, en eventueel wat zout. Geen emulgatoren of iets dergelijks.
Als het te dik is kun je wat melk of water toevoegen, en weer goed doorroeren. Proeven, en dan eventueel nog wat sambal of ketjap toevoegen.
En klaar is de saté saus.