Focaccia.

Focaccia is een Italiaans plat brood, van oorsprong uit Ligurië. Met kruiden, olijven of gedroogde tomaten kun je eindeloos variëren. Zelf vind ik focaccia met olijfolie en grof zeezout lekker. Je kunt hetzelfde deeg gebruiken als voor brood (of Pizza).


Ingrediënten:

Brooddeeg volgens dit recept

Olijfolie

Grof zeezout


Bereiding:

Deeg maken volgens het brood recept en een uur laten rijzen op en vochtige/warme plaats.

Het deeg in twee of drie stukken verdelen, en nogmaals 10 á 15 minuten kneden. Wederom ongeveer een uur laten rijzen.

Maak intussen een mengsel van olie en water (1:1). Kort nog even kneden en een bolletje uitrollen tot een ronde schijf met ongeveer 1,5 cm dik.Ongeveer 30 min. Laten rijzen. Oven voorverwarmen op de hoogste stand (ongeveer 225°C.).

Maak kleine deukjes/gaatjes in het deeg en smeer de ‘focaccia in wording’ in met het olie/water mengsel. Besprenkel met grof zeezout, en dan ongeveer 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.

En zo komen ze dan uit de oven. lekker bij de pasta bijv., maar ook bij een salade of gewoon tussendoor.

Variatie:

Dit is een vrij kale vorm van de focaccia, maar in plaats van alleen zout kunnen er ook kruiden zoals rozemarijn en oregano over de focaccia worden gestrooid. Met olijven of zongedroogde tomaten is ook heel lekker.



This entry was posted in Recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *